DE CE BRITISH
DE UNDE CUMPARAM
INAINTE SA CUMPARAM
CAND CUMPARAM
DUPA CE CUMPARAM
DESPRE CRESCATORI (FELISE)
CUM SA CITIM UN PEDIGREE
STERILIZAT SAU NESTERILIZAT
IMUNITATEA
VIRUSI SI BACTERII
DE CE CADE PARUL
UN ARTICOL INTERESANT
O PARERE INTERESANTA
ULEIUL DE SOMON SALBATIC
virusi FIV/FeLV/FIP
CONTRACTUL
TOXOPLASMOZA
NOUTATI 2017
Incepând cu anul 2017 vom face câteva mici modificări, în urma experienței acumulate, totul spre binele pisicii și implicit al nostru.
1. Vom insista mai mult pe intărirea imunității, puiuții vor primi cât timp sunt la noi o cură cu Vitamin Mineral Energy gel cu omega 6 si taurina, in continuare veti primi un flacoan cu vitamine Recuperasion de la Vyio (45 lei) si 2 sticlute de Vetri DMG (2x53 lei).
Un flacon de vitamine ar trebui consumat in 7 zile dar fiind inca puiuti se va consuma in 10 zile, trebuie tinut in frigider.
Vetri DMG se da in primele 2 saptamani 2x0,5 ml apoi 1x0,5 ml pana pe la 15 luni.. se tine in frigider.
Mai recomand o cura cu VetoMune, intr-o cutie sunt 60 de bilute sub forma unei torpile, daca nu se pot pune direct in gat se pot intepa si continutul amestecat cu mancare umeda. Se pot face 2 cure de 30 zile.
In paralel cu acestea as recomanda folosirea FELIWAY, exista ca si solutiile impotriva tantarilor, se pun in priza de curent... ajuta mult la calmarea/relaxarea pisicutelor.
2. Vom schimba planul de vaccinare, in urma discutiilor cu mai multe persoane avizate concluzia a fost ca la varsta de 8 saptamani pisicutele s-ar putea sa nu fie capabile sa produca anticorpi cum ne-am dori... atunci voi face 2 ture de deparazitare interna la 6-7 saptamani respectiv la 9 saptamani iar la 10 saptamani va primi primul vaccin, in 7-10 zile pisicuta va face anticorpii asa ca la cele 12 saptamani va putea pleca in siguranta. Dupa ce primiti pisica la 7-10 zile faceti un control medical si se va administra al doilea vaccin si stabiliti cu dr. vet ce faceti cu antirabicul.
Cine are deja o pisica, cu siguranta este cea mai frumoasa din lume, cine doreste una, sa citeasca cu atentie toate rubricile, sunt pareri personale in urma experientelor personale. Cine are alte pareri sau informatii importante sunt rugati sa scrie pe forum.
O PISICA SE CUMPARA PENTRU 15 ANI SI NU PENTRU CATEVA LUNI SI NU SE POATE ARUNCA PENTRU SIMPLU MOTIV CA NE-AM SATURAT DE EA.
Cand am cumparat prima pisica eram fascinat, eram foarte sigur ca in toata lumea asta nu exista pisica mai frumoasa, am ajuns si la primul concurs, albitrul mi-a spus ca e frumoasa si atat... am fost mirat, cum cea mai frumoasa pisica din lume este doar frumoasa!!! a doua zi a fost cam la fel. Am inceput sa studiez mai atent, ce au alte pisici si a mea nu desi imi pareau toate la fel. Am observat ca diferente existau nu mari si nu unui ochi neexperimentat, pentru mine a ramas totusi cea mai frumoasa pisica din lume. Am vrut tot mai mult am cautat la foarte multi crescatori si m-a interesat in principal calitatea blanii si ca mie sa imi placa, acum cred ca sunt multumit, binenteles ca la anul voi mai dori si altceva.
La fel s-a intamplat si cu experienta mea, dupa un an cu multe articole si informatii citite eram sigur ca sunt cel mai destept de pe planeta cel mai bine informat cel putin in domeniul pisicilor... ei nu a fost asa, am primit o palma buna si m-am pus din nou pe studiat, carti, articole, boli, doctori veterinari, alti crescatori si dupa alti cativa ani am tras concluzia.... mai am inca multe de invatat.
Deci daca cineva va spune ca stie tot sa stiti ca este ca si mine in prima faza, experienta este cea mai buna lectie, binenteles dorinta de a sti, a face treaba cat mai bine si multa dragoste acestor animalute fantastice.
DE CE BRITISH
Cand mi-am facut planul de a avea o pisica mi-am scris pe hartie cum as vrea sa fie:
- Frumoasa, aici gusturile nu se discuta
- Sa cada cat mai putin par, la toate pisicile cade
- Sa am cat mai putin de lucru/intretinut cu ea
- Sa nu am stricaciuni prin casa
- Sa fie linistita
Pe langa astea miauna foarte putin iar tinuta afara e foarte buna la prins soareci.
S-au incadrat cam putine pisici… in final am ales dintre British Shorthair si Ragdoll.
DE UNDE CUMPARAM
Cine nu doreste sa dea bani pe o pisica, pot gasi donator, cel mai simplu e intre cunostinte sau pe site-uri cu anunturi. Cand se doreste o pisica de o anumita rasa, incepe telenovela, incercati sa stiti cat mai multe informatii despre cum arata, pentru British cititi "inainte sa cumparam".
In anunturile de pe net sunt 2 categorii, persoane care au procurat din diverse surse, poate chiar exemplare de valoare sigur iubitori de animale, pretul fiind in jur de 200 Eu, iar in a doua categorie fiind persoane care o fac ca si afacere, multi sunt posesori de pet-shopuri sau chiar doctori, persoane care ar putea avea cunostinte mai vaste decat unii crescatori, problema fiind punerea in comun a pisicilor de la diversi furnizori, posibil in conditii restranse si de cele mai multe ori prea devreme vandute si chiar fara vaccinele obligatorii, 250-300 Eu.
Gasim si in magazinele specializate, este tot o afacere ce trebuie privita ca atare, avantajul ca o vedem inainte de achizitie, preturile pot ajunge si la 400-500 Eu.
Sunt anunturi si in strainatate, va dau cateva exemple :
Germania http://www.markt.de , http://www.quoka.de
Rusia si Ucraina http://www.avito.ru
Olanda http://www.marktplaats.nl
Ungaria http://www.expressz.hu
si mai cautati si voi, sunt probabil si sursa multor intermediari, dar distanta e cam mare.
Se mai poate incerca si pe facebook, poate aveti noroc.
O categorie aparte sunt crescatorii singurii care pot oferi un pedigree autentic, cu rugamintea de a lectura cu atentie cum se citeste un pedigree . Aici in functie de valoarea si destinatia pisicii intalnim preturi ca pet intre 400 si 800 Eu iar ca breeding (pt crescatori) se poate ajunge si la 3000 Eu
INAINTE SA CUMPARAM
Eu as incepe prin a-mi cauta un doctor bun si sa ma sfatuiesc si cu el inainte de a cumpara ceva.
Cu totii suntem buni cunoscatori in toate, dar am vazut dar am vazut destui care au dat o caruta de bani pentru ceva care nici nu seamana cu ce stiau ei ca au cumparat, asta am patit si eu si nu o data.
Important este sa vedem parintii, puii au blanita in schimbare, ochii inca nu au culoarea de adult, trasaturile inca nu sunt formate. O pisica poate mosteni pana la 10 generatii inainte, deci sa nu va mire o culoare diferita de cea a parintilor.
La un British Shorthair cel mai important este parul, care trebuie sa fie scurt si foarte des, aproape ca nu sta mana in el, la fel de importanta e si culoarea blanii. Ochii sunt in general galbeni/aramii (exista multe varietati de british, pot exista cu ochii verzi sau albastri) trebuie sa fie rotunzi si bine conturati. Specific rasei este fata care parca tot zambeste, trebuie sa fie rotunda, un nas mediu, urechile mici spre medii bine distantate, picioarele sunt mai scurte si robuste.
Ca si varietati de British cele mai importante sunt in functie de par : cu par scurt, cu par lung si cu par de oaie, dupa culoare sunt : intr-o coloare albastru, lila, crem, maro, negru, alb, rosiatic, auriu, argintiu (sigur am uitat ceva) bicolore in general combinatii cu alb dar nu numai, tricolore, dungate (tabby), color point (seamana cu siamezele) la cele in mai mult de o culoare ar trebuii ca zonele sa fie clar delimitate si nu spalacite/difuze… si cred ca am atins doar jumatate din varietati.
CAND CUMPARAM
Regulile stabilite de organizatii sunt facute de persoane cunoscatoare si pot fi considerate legi, chiard aca pisica nu are pedigree.
Un pui nu se vinde/ cumpara inainte de 12 saptamani, trebuie sa aiba un carnet de sanatate (pasaport) cu toate datele inscrise. Trebuie sa aiba o verificare a doctorului trecuta in carnet valabila 48 ore.
Ar fi util un contract cu valoare juridica in care sa fie mentionat ca nu are defecte sau boli, in caz contrar ce se intampla. Parintii pisicii trebuie sa aiba teste PKD-boala de rinichi HCM- boala de inima si recomandat FIV, FeLV.
Trebuie sa primiti un pachet cu mancarea pe care o consuma pana in acel moment, iar daca doriti sa schimbati felul mancarii trebuie facuta treptat.
Trebuie sa fie calma, socializata, fara urme pe corp, goluri de blana sau alte semne care ar fi suspecte de boala.
Ar fi recomandat sa mergeti personal sa o ridicati de la crescator, daca nu sa se evite intrarea in contact cu multe alte animale.
DUPA CE CUMPARAM
Pisicile sunt foarte teritoriale, schimband locul sunt foarte sensibile si mult mai usor se inbolnavesc. Faceti si dumneavoastra un control medical, aveti mare grija ce medic alegeti, sa fie curat in cabinet, sa intre cu cat mai putine animale in contact. Se pot face si teste de alergii, la multe pisici le cade mai mult parul in noile locatii. Ar trebui o perioada de 2-3 saptamani de carantina, o camera curata unde sa nu fie stresata si sa poata intra treptat in noul mediu. Ca ustensile ar fi utila o cutie de transport si neaparat o toaleta de preferat cu capac, cu nisip special si curatat zilnic… pus intr-un loc accesibil, nu langa mancare. Bolurile pentru mancare sa nu fie inalte, de preferat din metal sau ceramica si oparite periodic.
Ca alimentatie se pot scrie carti intregi, o mancare uscata superpremium contine toate vitaminele necesare mai dati totusi periodic si mancare umeda.
DESPRE CRESCATORI (FELISE)
Scopul crescatorilor este de a avea exemplare cat mai reusite, cu care sa concureze cu succes la expozitii, sa fie sanatoase si de ce nu sa reuseasca varietati de culori. Problema majora este pretul ridicat al exemplarelor, dar sa intelegem care este motivul.
Un exemplar pentru reproductie costa intre 1000 si 6000 euro, iar atunci cand dai acesti bani nu iti permiti sa tii o pisica libera pe afara, deci din nou cheltuieli, mancarea trebuie sa fie super premium alte cheltuieli, expozitiile sunt obligatorii iar daca dorim sa fie mare campion mai vizitam si alte tari, deci alte cheltuieli, mai costa asociatia, pedigreele, teste de sanatate, vaccine, sterilizatul si uite ca ajungem la costuri destul de mari. Cu toate astea crescatorii o fac cu multa pasiune, se leaga multe prietenii intre cei cu pasini comune si e o placere sa se intalneasca mai ales pe la concursuri, in general iubitorii de animale au sufletul curat si se ajuta mult intre ei.
CUM CITIM UN PEDIGREE
Faptul ca este de rasa pura cum spun multi in anunturi, este dat doar de prezenta unui pedigree, acesta il primeste doar crescatorii inscrisi intr-un club afiliat la o asociatie. La noi in tara sunt active doar doua cluburi asociate amandoua la FIFE, una dintre cele mai severe si restrictive asociatii (asta e bine pentru cumparatori) si un club special pentru albastru de rusia. La nivel mondial asociatii importante ar mai fi WCF, ATI, IPA, CFA, TICA si poate imi mai scapa cateva si mai exista asociatii mici regionale, multe nerecunoscute de marile asociatii.
Pentru a primii pedigree o pisica trebuie sa primeasca cel putin un calificativ excelent la o expozitie, mergand la mai multe expozitii se ridica stacheta si se participa la nivele tot mai exigente, primind diferite titluri de campioni, astfel crescand valoarea exemplarelor si siguranta ca pisica si inplicit puii sunt la standardele rasei. O problema apare cand o pisica este cumparata dintr-o asociatie si inscrisa in alta, astfel pierzand toate titlurile pe toata scara ierarhica, nu e cinstit dar astea sunt regulile, deci daca in pedigree nu apare scris cu rosu toate titlurile nu inseamna ca nu exista.
Sunt trecute numele in care se regaseste si denumirea felisei iar la unele si tara de provenienta, pentru 4 generatii anterioare, unii crescatori pun pe site pana la generatia a 10-cea, deoarece un puiut poate mosteni pe orice stramos pana la aceasta generatie. Pentru crescatori ar fi important ca mai multe generatii sa aiba aceeasi culoare/varietate, certificand ca si puii vor fi la fel. In pedigree este trecuta si varietatea de british precum si culoarea cu un cod, de exemplu pentru british shorthair albastru este "BSH a", iar ca si curiozitate este de fapt de culoare gri.
STERILIZAT SAU NESTERILIZAT
Toti iubitorii de animale se sperie de sterilizare ca si de ceva foarte rau, de o mutilare a animalului. Este exact opusul, nesterilizata, o femela intra in calduri si sufera, se chinuie de iti rupe inima, iar daca se dau anticonceptionale, se produc dereglari hormonale si chisturi ovariene. Masculii sunt foarte agitati cand simt femele in calduri iar cei lasati liberi pot sa paraseasca domiciliul, un motan simte o pisica in calduri pana la 5 km distanta.
O alta problema grava la cele nesterilizate este marcarea teritoriului, urinarea mai ales la masculi si e un miros atat de puternic de nu veti avea cu siguranta nici un musafir o lunga perioada. Se poate intampla ca si femelele sa urineze, invitand masculii care vor urina pe exterior, deci mare atentie, incercati sa intelegeti animalul si nu ce crede fiecare si mai important mai consultati un medic veterinar pentru inca o parere.
IMUNITATEA
Se stie imunitatea este capacitatea organismului de a se apara impotriva bolilor. Aceasta nu se poate masura, se fac doar estimari, se baniesc. Pisicile de rasa tinute in conditii sterile, curate au clar imunitatea mult scazuta fata de cele care traiesc in aer liber.
Alte motive pentru care scade imunitatea sunt: aparitia unir infectii, virusi si bacterii, in perioada vaccinelor acestea actioneaza intre 7 si 14 zile, facttorii de stres sunt de asemenea foarte periculosi si aici ne gandim la mutari, calatorii, oameni noi, galagie si putem ajunge si la simpla schimbare a mobilei in locuinta, schimbarea mancarii produce o scadere a imunitatii si probabil mai sunt multe altele.
Cum putem interveni: exista produse care imbunatatesc temporar imunitatea, nu dau exemple nedorind sa fac reclama vrunui produs, trebuie stiut faptul ca unii doctori recomanda produse pe care sunt "stimulati" sa le recomande, sunt cure care tin intre 5 si 14 zile, de obicei sunt bombe cu vitamine si care ajuta la digestie si la eliminarea toxinelor.
Cand trebuie luate: este bine luate periodic si schimbate produsele, in perioada de crestere, in perioada schibarii locului, inainte de vaccine, imediat ce se constata ca stranuta, curg ochii sau are nasul infundat, cand nu are pofta de mancare si multe altele care nu imi vin in minte in acest moment.
Imunitatea slaba combinata cu alte probleme care perturba organismul pot duce la inmultirea unor bacterii aflate in mod latent in corp, acestea scapand de sub control si ducand la provocarea unor boli chiar mortale.
VIRUSI SI BACTERII
Ca si alte vietati si pisicile "convietuiesc" cu o multime de bacterii, tinute sub control totusi si chiar e bine sa le aiba in cantitati moderate, organismul facand anticorpi, atunci cand apar brusc in numar mare sau cand gasesc un mediu propice se dezvolta si produc boli.
De unde apar bacteriile: cel mai usor prin contact direct cu o alta pisica, in cabinete veterinare si salile de asteptare, prin contact cu oameni care au fost in contact cu alte pisici, se poate chiar si prin aer, pantofii sunt o sursa enorma de bacterii, apa si chiar mancarea mai ales cea care nu e speciala si probabil multe altele.
Ce trebuie sa facem: la veterinar nu se lasa pisica la nivelul solului, masa pe care va sta trbuie stearsa cu dezinfectant in fata voastra si medicii sa se dezinfecteze pe maini inainte, nici o persoana care are pisica la veterinar sa nu se apropie la mai putin de 1 m, daca sunt alte pisici si in special maidaneze in sala de asteptare tineti pisica in masina pana ii vine randul, orice musafir sa se spele bine pe maini inainte sa puna mana, dezinfectate litiera si jucariile lunar, oparite vasele de apa si mancare, sa nu aiba acces la pantofi si e bine sa existe la intrarea in casa o carpa umeda cu dezinfectant in care sa se stearga pantofii si cu siguranta imi mai voi aminti si altele si voi completa.
In momentul in care pisica stranuta, lacrimeaza mai mult ca de obicei, are nasul infundat sau are scaunul moale, primul lucru se izoleaza si cat de repede la doctor, sunt simtome clare si tratament sigur, dar unde nu se stie clar se recolteaza probe, se fac analize si dupa caz se intervine pana la venirea rezultatelor cu medicamentatie usoara. Nu se fac tratamente dupa ureche sau prin incercari.
DE CE CADE PARUL
Nu este pisica cu par care sa nu ii cada. Exista 2 perioade primavara si toamna cand acesta cade mai mult si in jurul varstei de 1 an cand trece la blana de adult. Exista factori care pot deregla pisicile si naparlirea sa fie mai accentuata, as numi in primul rand stresul, mancarea inadegvata, lipsa de vitamine...
Exista în jur de 40 de rase de feline ?i, dupa cautari îndelungate, ai identificat pisica visurilor tale, cu o personalitate ?i un nivel de energie potrivite cu stilul tau de via?a. Ramâne de vazut cum po?i gasi un crescator bun, astfel încât sa fii sigur ca vei cumpara o pisica sanatoasa, care respecta standardele rasei.
Allene Tartaglia, director executiv la Cat Fanciers’ Association, cel mai mare registru al pisicilor cu pedigree, ofera raspunsuri la 9 întrebari utile pentru un viitor stapân de pisica, publicate de site-ul WebMD.
1. Exista numeroase reclame la pisici în ziare ?i pe internet, iar multe feline a?teapta sa fie cumparate din petshopuri. De unde ar trebui sa-mi cumpar o pisica?
Ideal este sa cumperi pisica direct de la crescator. Desigur, asta se poate face prin anun?urile din ziare sau de pe internet ori prin întâlnirile cu ei la expozi?iile feline. În general, descurajam oamenii sa cumpere pisici din petshopuri, pentru ca acolo nu exista prea multa interac?iune umana. Nu po?i cunoa?te crescatorul, nu ?tii de unde provin animalele, de cât timp sunt acolo ?i alte lucruri utile.
2. Pisicile de rasa au mai multe probleme de sanatate decât metisele?
Nu chiar. Crescatorii ?tiu daca pisicile lor au probleme de sanatate ?i evita sa le înmul?easca pe cele nesanatoase. Ei le fac teste ADN atât parin?ilor, cât ?i puilor. O pisica pe care o iei de la un adapost poate avea afec?iuni ale cailor respiratorii superioare, boli pe care le ia de la celelalte animalu?e.
3. Crescatorii ale caror pisici au pedigree îmi vor da o pisicu?a chiar daca eu nu voi participa la concursuri?
Sigur ca da, însa î?i vor cere sa o sterilizezi. Pentru crescatori, este foarte important standardul rasei. Un procent ridicat de pisicu?e nu sunt perfecte din acest punct de vedere, motiv pentru care crescatorii sunt bucuro?i sa ?i le vânda drept “pet”.
4. Ce întrebari trebuie sa pun ca sa-mi dau seama ca am de-a face cu o felisa buna?
De cât timp de?in felisa? Merg cu pisicile la concursuri? Ce premii au câ?tigat pisicile lor? Ce rasa de pisici cresc? Crescatorii poate ca nu participa mereu la concursuri, dar sunt preocupa?i tot timpul sa-?i îmbunata?easca rasa. Din acest motiv înmul?esc pisicile, nu doar ca sa le vânda.
5. Ar trebui sa ma duc la crescator acasa ca sa vad pisicile? La ce anume ar trebui sa ma uit ca sa ma asigur ca pisicu?ele sunt sanatoase?
Vremurile s-au mai schimbat ?i mul?i crescatori ezita sa primeasca în casa oameni necunoscu?i. Totodata, datorita Internetului, tot mai mul?i oameni î?i iau pisicu?ele din strainatate, a?a ca este posibil sa nu-i întâlne?ti pe crescatori.
Dar daca po?i sa te vezi cu ei, este important sa observi daca au o casa curata ?i daca pisicile sunt sanatoase ?i nu le curg ochii sau nasul. Nu ar trebui sa stranute ?i sa aiba un aspect bolnavicios. S-ar putea ca mirosurile de mâncare pentru pisici sa fie mai pregnante, pentru ca ?i cantita?ile de hrana sunt mai mari decât într-o casa obi?nuita. De asemenea, motanii emana un miros destul de greu de îndepartat.
6. Cum pot sa-mi dau seama daca pisicu?a este suficient de sociabila?
Nu trebuie sa-i fie frica de oameni. Poate ca nu o sa alerge spre tine ca un ca?elu?, dar cu siguran?a trebuie sa fie interesate de tine. Pisicu?ele trebuie sa fie active ?i cele mai multe chiar a?a sunt, indiferent de rasa. Cu siguran?a nu vrei o pisica bolnava care sta ?i ea întinsa pe jos.
7. Cum aleg o pisicu?a cu un temperament potrivit stilului meu de via?a?
Oamenii trebuie sa ?tie bine ce vor înainte de a lua un animalu?. Comparativ cu pisicile metise, cele cu pedigree au o personalitate predictibila. Daca vrei o pisica foarte activa, poate ca ar trebui sa iei una din rasa abisiniana. Aceasta pisica nu va fi însa una foarte afectuoasa ?i lipicioasa, a?a ca daca vrei o felina care sa se ?ina dupa tine prin casa tot timpul, atunci ar fi bine sa alegi una din rasa birmaneza sau persana.
De asemenea, sunt multe rase care se potrivesc bine în familiile cu copii. Crescatorul î?i poate spune ce pisicu?e se adapteaza bine lânga copii sau câini ?i care dintre ele prefera sa nu mai aiba concuren?a în casa.
Tot crescatorii î?i pot spune daca pisicu?a pe care o iei are nevoie de înca o felina în casa ?i asta nu pentru a lua mai mul?i bani de la tine, ci pentru ca animalu?ul respectiv are nevoie sa interac?ioneze cu cineva ?i sa se joace, mai ales daca e?ti plecat toata ziua la serviciu. Se poate ca într-o felisa crescatorul sa aiba o pisica adulta careia sa-i caute o casa noua ?i care sa fie perechea potrivita pentru pisicu?a pe care vrei sa o cumperi oricum.
8. Voi primi o garan?ie din partea felisei cum ca pisica este sanatoasa ?i putem stabili sa o ia înapoi daca nu o mai pot ?ine?
Majoritatea feliselor î?i vor oferi o garan?ie pentru sanatatea pisicii ?i mul?i dintre ele vor lua cu placere pisica înapoi, decât sa ajunga în familii necunoscute sau, mai rau, în adaposturi, daca stapânul nu o mai poate ?ine din diverse motive.
9. Crescatorul îmi pune multe întrebari ?i nu în?eleg de ce. Nu-l intereseaza doar sa-?i vânda pisicile?
Cu cât mai multe întrebari î?i pune un crescator, cu atât mai bine. Vrea sa ?tie daca mai ai ?i alte animale, daca ai copii sau daca locuie?ti într-un apartament ori la casa. Asta înseamna ca-I intereseaza în ce casa vor ajunge pisicile lor, pentru ca riscul sa fie returnate sa devina cât mai mic. Pentru numero?i crescatori, a plasa o pisica într-o familie este similar cu a plasa un copil. Daca pe crescator nu-l intereseaza unde ajunge pisica lui, nu mi-a? lua un animalu? de la el.
Alegerea hranei pentru o pisicuta este un punct oarecum nevralgic, tocmai pentru ca, problema alimentatiei la pisici/caini a devenit foarte controversata. De ce? Pentru ca, desi anumite branduri sunt puternic promovate in Romania (si nu numai) la cabinetele veterinare si nu contest ca au rezultate in multe cazuri, in ceea ce priveste hrana pentru animale am inceput sa ne lovim de aceeasi problema ca si la oameni: cat de naturala este macarea? Ei, si la aceasta intrebare, multe dintre branduri...spun pas. Citeste etichetele cu ingrediente, documenteaza-te de pe internet sau la un veterinar cunoscator si ai sa vezi cam ce manaca prietenii nostri necuvantatori Or fi ele echilibrate dar...nu din surse naturale, din pacate.
O alta mare controversa care a aparut este folosirea ca ingrediente principale in hrana uscata pentru pisici, in cazul nostru, a cerealelor, in special a porumbului. Daca te vei uita la ordinea ingredientelor celor mai comercializate branduri de la noi, ai sa constati ca cerealele sunt ingrediente principale, daca nu chiar primul ingredient. Pe mine nimeni nu ma va putea convinge vreodata ca pisica mea trebuie sa manance mai mult porumb, orez etc decat carne. De mai bine de un an de zile citesc continuu despre acest subiect, pe site-uri romanesti si internationale si, personal, am ajuns la concluzia ca cerealele sunt folosite excesiv din considerente...mercantile, fiind costul productiei mult redus. De acord ca cerealele ofera o buna digestie dar...de ce sunt folosite in exces?
Din cele doua considerente mentionate de mine mai sus, arata cum arata clasificarea data de tine. Nu spun ca RC sau Hills sunt proaste. Sunt de acord ca sunt echilibrate, dar nu este mancare naturala. Eu optez pentru dietele lor doar la nevoie (in multe cazuri dietele contin si substante...oarecum medicamentoase, by the way, tocmai pentru a fi intr-adevar utile). Si ma bucur ca nu prea am avut nevoie
Parerea mea este ca o pisicuta trebuie hranita natural, cu hrana cat mai apropiata de cea pe care ar manca-o felina in mod normal in natura. Imi pare extrem de rau ca la noi nu sunt experti in dieta felina si canina si ca, aceste cursuri sunt destul de neglijate, cel putin la Univ. de medicina veterinara din Bucuresti. Am intrebat diversi veterinari despre anumite ingrediente din mancarea pisiceasca si nu au stiut sa-mi spuna de unde provine, sau, mai rau, ce face exact ingredientul respectiv.
Multi dintre veterinarii de la noi recomanda hrana in functie de firma care o promoveaza, cat de bine o promoveaza si ce avantaje ofera respectiva firma (nu ma refer la bani ci la atatea conferinte, mese rotunde, congrese etc, sponsorizate toate de producatorii de pet food). Marketingul, bata-l vina! Chiar vorbesc in cunoastinta de cauza. Nu ati observat ca in Romania, cam in orice cabinet te duci, ti se recomanda cam aceleasi branduri de mancare? De ce nu ni se prezinta o paleta larga de variante, ca sunt, slava Domnului...ca noi sa putem alege? Tocmai din cauza marketingului, a informatiilor prea putine obtinute de medici in facultate pe partea de dieta si...in multe cazuri, a interesului scazut pentru informare.
Oricum, industria mancarii pentru animale a aparut, in mare parte, din...comoditatea noastra, a oamenilor. Si, recunosc, si eu ma numar printre ei.
Eu mi-am hranit pisicutele cat au fost foarte mici cu RC pentru juniori insa, la sfatul unui veterinar in care am incredere, si dupa ce m-am mai documentat, am trecut pe Winner Plus, Orijen, Acana, Applaws, Taste of tha Wilde, N&D (atat hrana uscata, cat si umeda) si, mai nou, le fac in casa cand am timp, diverse combinatii din piept de pui, ficat de pui, inimi si pipote de pui (fierte sau crude), muschiulet de vita crud, asezonate cu putin morcov, dovlecel sau spanac. Apa o schimb zilnic si le dau doar apa de masa imbuteliata si, de multe ori, ca sa ii oblig sa bea cat mai multe lichide, ingredientele de mai sus le fac pasta si o amestec cu supa in care a fiert carnea. Sau, le dau sa bea supa de la carne. Ca sursa de calciu le mai dau sa molfaie gaturi de pui, ale caror oase sunt moi si nu se fac aschii. In felul asta isi mai curata si dintisorii Toate acestea cu ani in urma mi lerecomanda un renumit profesor de la UMV Bucuresti insa, pe atunci nu le-am luat in serios.
Pentru ca sunt castrate, pentru prevenirea urolitiazei, le dau Urinary Tract Support, un supliment natural.
Insist, aceasta este o parere personala si trebuie tratata ca atare. Fiecare dintre noi isi hraneste patrupedul cum considera insa, va recomand sa incepeti sa cititi cu atentie etichetele, sa vedeti ce inseamna fiecare ingredient si sa intrebati veterinarul despre fiecare ingredient. Si, nu uitati, INFORMATI-VA si... gasiti un veterinar care sa va prezinte mai multe variante de hrana, cu avantaje si dezavantaje, si apoi alegeti.
Cu drag,
DIN NOU DESPRE ALIMENTE, CE E VOIE SI CE NU
http://alfavet.ro/index.php/2015/08/12/alimentatia-pisicii/
Uleiul de Somon Salbatic BEST4PET este provenit exclusiv din surse naturale (oceanul Atlantic) si nu are in compozitie coloranti sau aditivi alimentari.
Obtinut din prelucrarea prin procedee fizice (se obtine doar din carnea de somon salbatic presata la rece), produsul nu contine niciuna dintre substantele utilizate pentru cresterea somonului de ferma: pesticide, dioxine, metale grele, antibiotice, coloranti etc si nu este nici concentrat pt a ajunge la nivelul de 30% Omega 3 (nu contine EE - Ethyl Ester)
Spre deosebire uleiul de somon (industrial - acvacultura), uleiul de somon salbatic (BEST4PET) se poate administra tot timpul anului fara intrerupere.
Prin hranirea din sursa naturala (creveti), somonul salbatic poate sintetiza Astaxanthina – care este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti la ora actuala httpa//en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin:::http://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin. Aceasta Astaxanthina ii da culoarea rosie/orange uleiului de somon salbatic. Acizii grasi din uleiul de somon (Omega 3 EPA si DHA) sunt metabolizati direct de organism spre deosebire de cei din plante (Omega 3 ALA) care necesita o conversie anterioara, prin aceasta pierzandu-se pana la 95% din acizii grasi metabolizati. De aici calitatea net superioara a acizilor grasi Omega3 proveniti din surse de origine animala fata de cei proveniti din plante.
Acizii grasi Omega 3 EPA si DHA sunt considerati acizi grasi esentiali deoarece ei nu pot fi sintetizati de organism. Pentru mentinerea unei stari de sanatate optime, acesti acizi trebuie obtinuti din dieta sau suplimente alimentare. EPA si DHA sunt componente structurale necesare ale membranei celulare, mentinand fluiditatea si permeabilitatea acesteia, necesare bunei functionari a unei celule sanatoase. Una din functiile cheie ale fiecarei celule este de a crea homeostaza (capacitatea de a mentine un mediu constant si stabil intern). Primul pas in realizarea homeostazei este de a crea o membrana celulara sanatoasa (peretele dintre interiorul celulei si mediul sau extern), Omega 3 contribuind intr-un mod major la imbunatatirea acestui proces.
Compozitie: Ulei de Somon Salbatic 100%
Origine: pescuit din Oceanul Atlantic
Produsul contine acizi grasi esentiali – Omega 3 = 30% ( DHA 11,9%, EPA 9,8%), si Omega 6 = 7% si antioxidanti – vitamina E = 1000 ppm
Actiune: Acizii grasi Omega 3 EPA si DHA nu pot fi sintetizati de organism, ci trebuie obtinuti din dieta sau suplimente alimentare. EPA este o componenta a tuturor membranelor celulare. DHA lucreaza pentru a dezvolta ?i men?ine structurile neuronale, inclusiv a creierului ?i a retinei, imbunatatind plasticitatea sinaptica. Împreuna, acestia ac?ioneza pentru a reduce inflamatiile din intreg organismul, mentinand fluiditatea si permeabilitatea celulelor .
Omega 3 este esential pentru sanatatea organismului, reducand riscurile cardio-vasculare si avand efecte benefice asupra starii de sanatate (probleme articulare, stimularea sistemului imunitar, probleme dermatologice/caderea blanii, tonus). Conform studiilor de specialitate uleiul de peste - spre deosebire de cel din plante - reduce problemele cardiace, este folositor in tratarea aritmiei si poate preveni ischemia cardiaca (cauza des intalnita a mortalitatii cainilor de varsta a 3-a, dar nu numai). O dieta bogata in Omega 3 si 6 intr-o proportie echilibrata combate problemele renale si diminueaza aparitia spontana a acestora. Sursa naturala de acizi grasi Omega 3 intareste sistemul imunitar si contribuie la dezvoltarea armonioasa a puilor. Dupa 6-8 saptamani de aplicare, uleiul de Somon Salbatic reduce semnificativ dermatitele atopice si manifestarile acestora (iritatii, prurit, inflamatii locale, deshidratare/descuamare) si imbunatateste in mod evident calitatea blanii si starea pielii. De asemenea, o dieta imbogatita cu Omega 3 si 6 imbunatateste tonusul general la cainii de toate varstele si creste acuitatea vizuala si auditiva la cainii de varsta a 3a
Utilizat pentru:
- Piele: Eczeme si iritatii, dermatite, seboree, deshidratare, grabeste cicatrizarea, minimalizeaza impactul cu alergiile !
- Blana: Mata, rara, lipsita de stralucire; Naparlire excesiva
- Intarirea sistemului imunitar si recuperare rapida post-operatoriu
- Probleme cardiace, inclusiv pentru prevenirea acestora (diminueaza riscurile cardiovasculare)
- Probleme si suferite articulare (Artrita, Reumatism etc) - reduce inflamatiile !!!
- Efect anti-inflamator natural fara a afecta ficatul !!!
- Incetineste evolutia pe termen lung a problemelor renale cronice si imbunatateste hemodinamica sistemului renal
- Optimizeaza functionarea creierului si a sistemului nervos
- Inapetenta
- Cresterea vitalitatii la cainii batrani sau apatici
- Imbunatatirea tonusului general
- Dezvoltarea armonioasa a puilor si cateilor tineri
- Favorizeaza fertilitatea
- Femele gestante/cu lactatie.
- Recomandat in dieta animalelor bolnave de cancer
Contraindicatii: Nu se cunosc contraindicatii
Efecte adverse: Nu s-au inregistrat.
Dozaj zilnic: 1 si 1/2 apasare pt 5 kg masa corporala (1 apasare=2 ml), in amestec cu hrana umeda sau uscata a animalului de companie. In caz de probleme de sanatate sau dog show a se dubla dozajul. Se poate administra fara intrerupere pe tot parcursul vietii.
Termen valabilitate: 18 luni de la data fabricatiei
Elemente de identificare ulei de somon salbatic :
1. Culoarea rosie/orange data de pigmentul natural Astaxanthin
2. Procentajul ridicat de Omega 3 : 30 %
3. Administrarea: se face pe termen nelimitat, fara contra-indicatii
Aceste 3 conditii sunt cumulative pentru evaluarea originii uleiului de somon salbatic
Prezentare: Recipient de 250ml /1 litru, cu dozator sau recipient 5 litri pt canise
Depozitare: La temperaturi sub 20°C, ferit de lumina solara.
Produsul nu necesita refrigerare pe durata utilizarii
Uz veterinar: pt caini si pisici
Procesat in Franta
Importator SC CAROSHEL Import-Export Srl (Arin Christu, 0722983442)
FIV/FeLV/FIP
Sunt cele mai importante si periculoase boli virale
FIV... se mai spune SIDA la feline, se transmite genetic sau prin sange, injectii sau batai intre pisici, posibil si in urma montelor. Boala odata declansata nu are remediu.
FeLV... se transmite prin saliva, posibil si genetic. Dupa infectarea cu bacteria corpul incepe sa lupte, daca imunitatea este suficient de buna bacteria este stopata si boala nu se declanseaza, in caz contrar bacteria se localizeaza in oase si nu mai exista remediu.
FIP ... este probabil cea mai complexa si dificila dintre toate.
http://www.sockfip.info/research/dr-pedersen-2015-research-summary este un articol interesant.
Pentru declansarea bolii e nevoie de 4 factori, virusul corona, imunitate scazuta, stres si o mutatie genetica. Corona virus din statistica este prezent in 90% dintre pisici, virusul se ascunde in celulele pisicii si astfel corpul nu le poate detecta pentru a produce anticorpi suficienti sa se poata apara. Analizele pentru acest virus sunt relative, eu personal am facute testele rapide si au dat negativ dar nu sunt convins ca sunt reale, cand am vrut sa imi repet testele pe baza genetica si nu pe anticorpi, doctori importanti mi-au spus ca rezultatele nu vor fi relevante. Mutatia genetica nu se stie din ce motive apare si nu poate fi controlata. Deci pentru a preveni aceasta cumplita boala trebuie sa lucram la imunitate si la stres. Mai trebuie mentionat ca imunitatea creste odata cu varsta. Cea mai importanta perioada este cea a transferului la noii propietari, pisica nu se da inainte de 12 saptamani cand are imunitatea propie acceptabil de mare, trebuie sa existe o perioada de carantina, nu are ce cauta in toata casa din prima zi, nu au ce sa vina musafirii sa se joace mai repede de 3 sapt., daca exista alte animale avut mare grija la reactia fata de ele mai ales alte pisici sau caini foarte jucausi. Trebuiesc luate medicamente care ajuta la cresterea imunitatii, obligatoriu la transfer si de cate ori exista vre-un posibil stres. La calatorii mai lungi sau de ce nu si la cele scurte de ex la dr. Vet exista substante pt calmare ex. Calmexcat sau feliway.
Terminand tot cu statisticile, chiar si la crescatori se pot intampla cazuri de deces 1-2% in schimb proportia de la cei numiti samsari este de 50%. Principalele cauze sunt vanzarea la 7 sapt., posibile alte infectii care scad mult imunitatea, o slaba instruire a noilor propietari.
Sper ca vi-am fost de folos si nu uitati ca trebuie sa lucram la preventie inainte de a ne parea rau dupa aceste minunate fapturi numite feline.
MICOZE
Astazi 11.Aug 2019 am sa va povestesc despre micoze, asta in contextul in care anul 2019 a fost unul cu multe precipitatii continue aceste conditii favorizand dezvoltarea ciupercilor. Este o problema atipica pentru ca o imunitate buna tine ciupercile sub control ba chiar le anihileaza fara a ne fi dat seama, dar in momentul scaderii imunitatii se pot declansa. Predispuse sunt pisicile tinere mai ales dupa plecarea in noua casa si pisicile batrane. Primele semne apar in general in zona capului, urechilor si pe picioarele din fata ca si simple ulcertii sau/si caderea parului. Nu este o problema grava pt pisicute dar se pot transmite si la om si sunt suparatoare. Trebuieste lucrat pe 3 planuri, tratament intern, tratament extern local si obligatoriu general plus o curatenie atenta a mediului, aspirat si dezinfectat.
CONTRACT
De la mine pisicile pleaca cu un contract, de baza este afirmatia prin care imi asum raspunderea pentru orice deces din cauza mea. Concret, pisicile pleaca corect vaccinate, au imunitate la virusii acoperiti de vaccin respectiv Panleucopenie, Calicivirus si Herpesvirus, ca sa ramanem la virusi, periculosi sunt virusii FIV si FeLV, pisicile noastre au toate testul facut dar nu ar strica sa il faca si puiutul, coronavirus il au toate pisicile, aici trebuie lucrat la imunitate si ferite de stres major. Testele genetice PKD si HCM au facute toate pisicile din crescatoria noastra, unele chiar pe mai multe generatii. In termen de 7 zile de la preluarea puiutului, noul propietar va trebui sa mearga la un control medical cu acesta si sa se verifice toate punctele din FISA DE CONTROL pusa la dispozitie de noi. Daca la acest control se depisteaza probleme care ar deranja noul propietar aveti dreptul de a returna pisicuta primind inapoi integral banii platiti pe aceasta. Dupa acest control nu ne asumam raspunderea pentru: probleme congenitale, scurgerea ochilor, scaun moale, micoze de orice fel, bacterii, raceli, viroze sau cine stie ce se mai poate intampla fiind fiinte vii, totusi avem rugamintea ca orice problema ivita sa fim si noi imformati.
TOXOPLASMOZA
Mit sau realitate? De vina este un parazit monocelular toxoplasma gondii care se poate gasi in orice fiinta cu sange cald, pisica fiind insa singurul animal care intregeste ciclul vietii acestui parazit, mai exact dupa ce pisica este infectata incepand cu ziua a 3-a si pana in ziua 40 va elimina prin fecale practic multiplicand acest parazit. In afara acestei perioade pisica se comporta ca si toate celelalte fiinte deci nu va mai elimina. Parazitul va fi activ dupa 1-5 zile de la dejectie si poate trai fara gazda aproximativ un an. Infestarea cu acest parazit se poate face prin contactul cu dejectiile pisicii din perioada amintita, din apa infectata sau consumand carnea animalelor infectate. Ca si concluzie ne putem infecta de la pisica daca in perioada mentionata curatam litiera si nu ne spalam pe maini, o mica probabilitate daca stam bot in bot cu pisica in acea perioada sau daca "mancam" pisica. De obicei corpul reactiaoneaza la acest parazit si il neutralizeaza fara a fi nevoie de medicamentatie, astfel fiind formati si anticorpi, problema ar fi infestarea cu acest parazit in perioada de inceput a sarcinii, putand crea probleme mari fatului sau chiar provoca avortul